Omgevingscommunicatie

Door Van Hulzen 4 jaar gelden
Home  /  Portfolio Item  /  Omgevingscommunicatie

Infrastructurele projecten staan letterlijk in de kijker. Alle projecten die raken aan het dagelijkse reilen en zeilen van mensen kunnen rekenen op aandacht én kritische ogen. Voor projecten van de overheid geldt dit nog eens sterker.

Infra- en stedenbouwkundige projecten, hoe groot of klein ook, raken aan de leefomgeving van mensen. Het draait hier om het creëren van draagvlak en begrip. Eerlijke communicatie. Onduidelijke of ontbrekende communicatie zorgt voor weerstand en irritatie, en daar houd je de rest van het project last van.

Van offline naar online
Al behoorlijk wat jaar verzorgt VHGK omgevingscommunicatie voor Rijkswaterstaat en andere opdrachtgevers. Gaandeweg zien we een verschuiving van offline naar online. Een prachtige visualisatie of een interactieve website mag niet meer ontbreken. Offline is als basis wel blijven bestaan. Online vraagt actief zoekgedrag en ondanks dat mensen mondiger zijn geworden, meer ‘online zijn’, gaat niet iedereen continu op zoek naar informatie. Zeker niet als je (nog) niet weet dat er iets gaat spelen. Daarbij komt dat mensen vinden dat zij actief geïnformeerd moeten worden als de overheid, of wie dan ook, veranderingen aanbrengt in hun leefomgeving.

Koffietafelgesprek
Middelen als visualisaties, websites, factsheets en nieuwsbrieven zijn onderdeel van het communicatiepalet met de omgeving. Toch is een koffietafelgesprek, een informatiebijeenkomst of klankborden met betrokkenen soms de beste start; omgevingscommunicatie in de meest pure en zuivere vorm. Zichtbaar en aanspreekbaar zijn, belanghebbenden vanaf het begin betrekken, met elkaar in gesprek gaan, weten met wie je te maken hebt en wat er speelt, schept een band. Vertrouwen kan weerstand voorkomen.

Het blijft iedere keer, en in iedere fase van een project, maatwerk, ook als het gaat om timing. Wanneer zet je welke communicatiemiddelen in? En voor welke doelgroep? Nu bijvoorbeeld ook de aannemer communiceert met omwonenden en de projectmanager twittert, wie houdt de regie en het overzicht? Wie zorgt ervoor dat iedereen hetzelfde communiceert?

VHGK heeft veel ervaring op het gebied van omgevingscommunicatie, wij durven onszelf een specialist te noemen. Wij weten wat de impact van een project op de omgeving kan zijn, welke reacties een project kan oproepen. We weten ook wat nodig is aan communicatie om een project in goede banen te leiden en het samen met de opdrachtgever en betrokkenen tot een succes te maken. Van stakeholdersanalyse tot het inrichten van een informatiecentrum, van strategie tot advertentie of bewonersbrief. Ofwel communicatie van A tot Z en van groot tot klein.

Voor meer informatie of een kennismaking, neem contact op met Josje Kroon, josje.kroon@vhgk.nl.

Deze case gedeeld 0 keer
 000