Wapperende handjes bij Vriendendienst

Door Van Hulzen 1 week geldenGeen reacties
Home  /  Geen categorie  /  Wapperende handjes bij Vriendendienst

Een lekkende kraan en een klemmende deur repareren in een Amsterdamse B&B, of 400 m2 bestrating aanleggen, compleet met riolering; de klusjesmannen van Vriendendienst Voorschoten draaien er hun hand niet voor om. De dienst bestaat bijna drie jaar en Van Hulzen was er van meet af aan bij betrokken als een van de ‘founding fathers’. Het klusbedrijf is een sociaal project op bescheiden formaat, maar met veel impact.

Mensen die liever hun handen laten wapperen dan die op te houden bij het UWV vinden er werk. De eerste klussen kreeg de vriendendienst van Van Hulzen. Dat betrof schilder- en onderhoudswerk aan het kantoor te Voorschoten. Een van de partners van Van Hulzen nam het initiatief tot het opstarten van de onderneming, onder aanmoediging van het Werkgevers ServicePunt van het UWV. Het bureau verzorgt verder de website en geeft van tijd tot tijd extra ruchtbaarheid aan het initiatief met wat gevelreclame. Last but not least maken de medewerkers van Van Hulzen in hun eigen netwerk zoveel mogelijk reclame voor dit initiatief.

De Vriendendienst bestaat nu uit klusjesmannen Ton en Eric-Jan, én Monique, die een kei in schoonmaken is. Aan werk geen gebrek, zo maakt Ton Diender duidelijk als we hem begin november bellen voor deze nieuwsbrief: ”Tot kerst zitten we vol,” is zijn nuchtere reactie op de vraag hoe de zaken ervoor staan. Er wordt dan ook al voorzichtig gefilosofeerd over een uitbreiding van de dienst.

Vriendelijk tarief 
In de oude zin van betekenis vindt een vriendendienst plaats met gesloten beurs. Hier niet, want hier moeten de ‘vrienden’ er hun inkomen mee verdienen. De prijzen zijn overigens supervriendelijk gehouden. Wie een abonnementje afsluit kan al voor € 25,- per uur een klusjesman of schoonmaakster over de vloer krijgen.

De klussers zijn inmiddels van vele markten thuis, maar schromen niet om waar nodig vaklui in te schakelen. Ton: ”Bij die bestratingsklus hebben we een stratenmaker in de arm genomen. Die weet precies hoe je zo’n werk moet uitzetten zodat het goed afwatert. En pas moesten we een hele grote zolder opknappen en toen hebben we een stukadoor ingeschakeld. Kijk, een klein wandje stuken lukt ons wel, maar we zijn geen profs.”

Protesteren 
Ton is blij dat Vriendendienst een paar jaar geleden op z’n pad kwam. Hij zat dertig jaar op de bus, maar kwam na een arbeidsconflict thuis te zitten. En dat beviel hem van geen kant. “De handjes lekker laten wapperen,” dan voelt Ton zich op z’n best. Hoewel dat bij het bestraten wat tegenviel. “Dat was een klus van bijna 5 weken. Je wilt wel, maar op zeker moment gaat je lichaam toch wat protesteren,” aldus de 63-jarige.

Category:
  Geen categorie
Dit bericht gedeeld 0 keer
 100

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.