Vijf manieren om je speech origineel te beginnen

Door Van Hulzen 2 jaar gelden
Home  /  Nieuws  /  Vijf manieren om je speech origineel te beginnen

Ga jij binnenkort speechen? Onze ervaring is dat het schrijven van een pakkende inleiding je grootste obstakel is. Zodra je een goede binnenkomer hebt, gaat de rest bijna vanzelf. Vijf manieren om je speech origineel te beginnen.

 

 1. Gebruik een bekend citaat, een regel uit een lied of een gezegde.
  Dat zijn eigenlijk al drie tips voor de prijs van één ;-). Bedenk wat je allemaal gaat vertellen in de speech en welke gedachte je vooral mee wilt geven. Schrijf de woorden op en laat de raderen draaien: komt er een bekende uitspraak of songtekst bij je op? Een spreekwoord of gezegde? Google op citaten of gezegden als je er zelf niet op komt.
 1. Een voorwerp
  Begin over een onderwerp waarvan men denkt: wat heeft dat er nu mee te maken? Een lucifersdoosje bijvoorbeeld. En leg dan gaandeweg uit wat dat lucifersdoosje te maken heeft met het onderwerp van jouw speech. “De bruid heeft ooit mijn leven gered. Toen wij op reis waren en de stroom uitviel, (…) Omdat zij altijd goed voorbereid is en lucifers bij zich had, konden we een vuurtje stoken om ons warm te houden.”
 1. Terug in de tijd. Vandaag 25 jaar geleden…
  Kijk naar de datum van je speech en zoek op wat er nog weer op die datum is gebeurd in de wereldgeschiedenis. Vandaag vieren we het 25-jarig huwelijk van… Vijfentwintig jaar geleden op deze datum werd X uitgevonden, was Y op de radio en was Z helemaal in de mode. 
 1. Blik naar de toekomst: stel je eens voor…
  Je kunt natuurlijk ook vooruitblikken. Fantaseer over het onderwerp van je speech in de toekomst. “Het is 2043. We stappen in onze zelfrijdende auto’s op weg naar het  50-jarig huwelijk van X en Y. Ze krijgen een ruimtereis cadeau.”  
 1. Zeg iets over de locatie
  Is het evenement op een bijzondere locatie, zeg daar dan iets over en maak een link met het onderwerp. “We zijn hier in de Prodentfabriek, waar jarenlang machines draaiden om iedereen een perfecte glimlach te bezorgen. Waar je ook een grote glimlach van op je gezicht krijgt, is …”
Category:
  Nieuws
Dit bericht gedeeld 0 keer
 000