Paniek, privacy en andere Facebook-perikelen

Door Van Hulzen 8 jaar gelden
Home  /  Nieuws  /  Paniek, privacy en andere Facebook-perikelen

Het vertrouwen in Facebook is niet meer wat het geweest is. Grootste bron van zorgen is het continue gerommel met de privacyinstellingen, wat zelfs in de Tweede Kamer vragen oproept. Toch is Facebook met ruim 760 miljoen gebruikers and counting nog steeds het populairste netwerk ter wereld. Wat moet er gebeuren voor mensen Facebook gaan verlaten? En is het nog wel veilig om je status te updaten?

Vorige week ging er een virale statusupdate rond waarin mensen verzochten een vinkje weg te halen, zodat hun reacties en ‘likes’ niet meer openbaar zouden zijn. Abusievelijk, want het vinkje had hiermee weinig van doen. Toch werd dit bericht in een vlaag van paniek door veel mensen overgenomen, wat goed aangeeft hoe groot de argwaan is jegens de privacyregels van Facebook.

Hoewel de bovengenoemde statusupdate niet klopte, is de paniek niet helemaal ongegrond. Facebook introduceert al geruime tijd met regelmaat nieuwe toepassingen en features die het delen van informatie makkelijker maken. Deze zijn standaard zodanig ingesteld, dat ook ‘vrienden van vrienden’ jouw onlineactiviteiten kunnen volgen. Wie gehecht is aan zijn privacy dient dus geregeld de privacyinstellingen van Facebook te bezoeken om de standaardinstellingen aan te passen. En door de ingewikkelde structuur van de instellingen is het beveiligen van je Facebookprofiel inmiddels een heus specialisme geworden.

Likejacking

“Het open karakter van Facebook brengt ook andere risico’s met zich mee”, zegt Bastiaan Koene, manager interactieve communicatie bij Van Hulzen. Zo gebruiken spammers de like-knop om persoonlijke gegevens te ontfutselen aan Facebook-gebruikers: het zogenoemde ‘likejacking’. Spammers verspreiden video’s op profielen, in de hoop dat gebruikers op de like-knop drukken. Als zij dit doen, belanden zij op een phishingsite (een valse website die niet van de echte te onderscheiden is).

Toch blijft het aantal Facebook-gebruikers stijgen. Ook in Nederland, waar momenteel veel onvrede heerst over de privacy; ruim 47.000 mensen maakten vorige maand een Facebook-profiel aan. Het valt te verwachten dat het aantal Nederlandse Facebookers volgende maand de grens van 5 miljoen zal doorbreken.

“Facebook heeft een unieke, dominante marktpositie en vervult duidelijk in een behoefte waar andere netwerksites nog niet aan kunnen tippen. Facebook weet immers elke nieuwe hype aan zich te binden. Kijk maar naar de incheckmogelijkheid FourSquare. Facebook integreert zoveel diensten dat het eigenlijk een faciliterend platform van ieders eigen beleving is geworden”, zegt Bastiaan Koene. “Ik verwacht ook niet dat gebruikers massaal Facebook zullen verlaten. Men zal eerder secuurder worden in het plaatsen van statusupdates en het inrichten van hun privacyinstellingen. Facebook is hier reeds op ingesprongen.”

Lijsten

Zelfs Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die vorig jaar nog verkondigde dat het privacy-tijdperk voorbij was, realiseert zich dat de privacykwestie een probleem vormt voor de gebruikers. Daarom ontwikkelde Facebook de mogelijkheid om lijsten te maken om contactpersonen in onder te brengen. Zo kun je nu makkelijker een update plaatsen die wel voor familie, maar niet voor collega’s zichtbaar is, net als bij de ‘circles’ van Google+. “Een goede ontwikkeling, maar je moet wel weten hoe je het moet gebruiken”, zegt Koene. “Wie geen zin heeft zich hierin te verdiepen, moet de volgende vuistregel maar hanteren : zet niet iets op Facebook wat je ook niet in een café tegen iemand zou vertellen of zou laten zien.”

Eerlijk is eerlijk; het is niet allemaal kommer en kwel. Lees volgende week meer over de ontwikkelingen die Facebook leuker kunnen maken.

Category:
  Nieuws
Dit bericht gedeeld 0 keer
 000